Rejsetips

Historie I: Årene fra 800 til 1791

Tainoer beboer Øen, Columbus opdagelse af Amerika, spansk kolonistyre, den første spanske hovedstad Santo Domingo grundlægges, import af slaver, deling af Øen mellem Frankrig og Spanien og slavernes oprør.

 

Af Preben Høeg Rasmussen, redaktør for Den Dominikanske Republik – dansk portal.

 

800         Lucayo'erne, ciguayo'erne, taíno'erne og cariberne (har navngivet Caribien) udgjorde de oprindelige befolkningsgrupper. Nye grupper af tainoer ankommer til øen som de kalder Quisqueya, hvor de bliver dominerende.

1100       Sidste indvandringsbølge af awawakerne, tainoer.

1492       Christoffer Columbus opdager den 5. december under sin søen efter søvejen til Indien øen Quisqueya i Caribien og kalder den La Española. Han bygger af sit ene forliste skibs vraggods det første fort "Navidad" på nordkysten af det nuværende Haiti. Der bor 500.000 indianere på øen.

1493       Christoffer Columbus vender 11 måneder senere tilbage med 1.200 mand og finder kolonien udslettet. Hævntogter mod de indfødte, som dræbes i stor stil. Conquistadores/erobrerne anvender nu heste, brynjer og sværd. En ny koloni anlægges kaldet La Isabella, tæt ved Puerto Plata, i det nuværende Den Dominikanske Republik. Broderen, Bartholomé, indsættes som guvernør.  Jagten på guld indledes og minedrift gør i starten øen til Caribiens største producent.

1496       Christoffers Columbus bror, Bartholomé, anlægger byen Nueva Isabella på sydkysten. De første stenhuse bygges i Amerika.

1498       Columbus starter den 30. maj sin tredie rejse, som fører ham ad en anden rute tilbage til La Española. Han passerer Dominica, Trinidad og Venezuela.

1499       I september vender portugiseren Vasco da Gama tilbage efter en tur til Indien, hvor de er sejlet syd om Afrika og østpå til Indien. Søvejen fra Europa til Indien dermed er fundet.

1500       Brødrene Colombus elendige administration af kolonien og deres begær efter hurtig og personlig rigdom bringer de spanske kolonisters sind i oprør, da de vil have hurtig del af kagen. Den 24. august ankommer Bobadilla til Santo Domingo med en kongelig befaling til Columbus om at overdrage magten til Bobadilla. Bobadilla chokeres over lig af spanske kolonister, der dingler fra galger i havnen, og et par dage senere lader han Columbus, Diego og Bartholomeo arrestere. Christoffer Columbus sendes i lænker med skib til Spanien, hvor han forelægger sin sag for kongeparret og tages (næsten) til nåde.

1502       Den 11. maj tager Christoffers Columbus med fire ældre skibe og kun 150 mand afsted på sin fjerde rejse. Han har broderen Bartholomeo og sønnen Ferdinand med. Columbus har forbud mod at anlægge ved kolonien Santo Domingo, hvilket han gør alligevel den 29. juni, men afvises. En orkan ødelægger Nueva Isabella og byen flyttes til den anden side af floden, nu med navnet Santo Domingo. Santo Domingo bliver det gængse navn for øen. Nicolas de Ovando sendes som ny guvernør for Santo Domingo i spidsen for en flåde på 2500 mand.

1503       Den indfødte befolkning er fra starten blevet tvunget til umenneskeligt tvangsarbejde i jagten på guld. Med tilfangetagelsen og den offentlige henrettelse af indianerdronningen Anacaona, markeres den endelige besejring over tainoerne. I løbet af de følgende 20 år udryddes de indfødte befolkninger systematisk og ophører med at eksistere.

1504       Christoffer Columbus vender tilbage til Spanien den 7. november efter bl.a. at have lagt til i Jamaica (strandet et år), Cuba, Belize, Honduras og Panama. Hans sidste rejse er afsluttet.

1506       Christoffer Columbus dør i Valladolid, Spanien den 20. maj, kun 54 år gammel, fortsat af den opfattelse, at han på sine rejser har opdaget østkysten af Asien.

1508       Der bor nu 60.000 indianere på øen.

1509       Diego Columbus bliver guvernør i Santo Domingo og første vicekonge over "Vestindien" (frem til 1515 og igen fra 1520 til 1524).

1510       Kong Ferdinand af Spanien giver kongelig tilladelse til import af slaver fra Afrika til Santo Domingo for at sikre arbejdskraft.

1511       Erobringen og koloniseringen af Cuba planlægges og startes fra Santo Domingo. Fray Bartolomé de Las Casas kritiserer behandlingen af de indfødte. Der bor nu 33.000 indianere på øen.

1514       Diego Columbus beslutter byggeriet af Catedral Primada de América, som færdigøres i 1540'erne. Der bor nu 26.000 indianere på øen.

1516       Der bor nu 11.000 indianere på øen.

1517       Der bor nu 3.000 indianere på øen.

1518       Der bor nu kun 500 indianere på øen.

1519       Indianeroprør under ledelse af Enriquillo (som varer frem til 1533).

1523       Slaveoprør, frie slavesamfund, quilombos, oprettes.

1526       Diego Columbus, Christoffer Columbus´s søn, dør og bliver han begravet ved siden af faderen i den lille kirkegård i Valladolid i Spanien.

1533       Spaniolerne må indgå fredsaftale med Enriquillo og indianerne tildeles et stykke jord ved Azúla.

1537       Slaveoprør i Santo Domingo.

1541       Diegos Columbus enke, Maria de Toledo,  anmoder det spanske hof om, at de jordiske rester af Christoffer Columbus og Diegos Columbus må blive flyttet til Santo Domingo, hvor de begraves under gulvet i Santa María la Menori katedralen.

1542       Der opererer 20 sukkermøller på øen.

1496       Christoffers Columbus bror, Bartholomé, anlægger byen Nueva Isabella på sydkysten. De første stenhuse bygges i Amerika.    Slaveoprør i Santo Domingo.

1560       Der bor 50 indianere på øen. Et folk er udslettet.

1570       Øen bliver frem til 1630 en af Amerikas største pruducenter af sukker. Omfattende krægdrift med 40 okser per indbygger. Efterhånden falder Spaniens interesse for landet, da der fra lande som Peru og México kan hentes langt mere guld og sølv. Befolkningstallet falder og kolonien giver underskud.

1586       Den britiske pirat, Francias Drake, hærger hovedstaden Santo Domingo, som led i krigen mellem England og Spanien. Nedgangstider.

1605       Spanien kan ikke kontrollere det meste af landet og tvangsforflytter befolkninger fra forskellige bysamfund til Santo Domingo, hvor forsvaret mod pirater, englændere, franskmænd mv. koncentreres. Dermed stoppes også deres handel med andre end spaniolerne. Resten af landet udvikles stort set ikke.

1630       Pirater og bucaneers befolker stadig større områder, især øen Tortuga.

1640       Sukkerindustrien breder sig i Caribien og importen af slaver vokser.

1655       Den engelske flåde under ledelse af William Penn angriber Santo Domingo, men slås tilbage, så de sætter sig istedet på Jamaica.

1665       Den franske konge Luis XIV anerkender Saint Dominigue, den vestlige trediedel af La Española, som en fransk koloni.

1694       Frankrig besætter den nordlige del af Spanien, Catalonien.

1570       Øen bliver frem til 1630 en af Amerikas største pruducenter af sukker. Omfattende krægdrift med 40 okser per indbygger. Efterhånden falder Spaniens interesse for landet, da der fra lande som Peru og México kan hentes langt mere guld og sølv. Befolkningstallet falder og kolonien giver underskud.

1586       Den britiske pirat, Francias Drake, hærger hovedstaden Santo Domingo, som led i krigen mellem England og Spanien. Nedgangstider.

1605       Spanien kan ikke kontrollere det meste af landet og tvangsforflytter befolkninger fra forskellige bysamfund til Santo Domingo, hvor forsvaret mod pirater, englændere, franskmænd mv. koncentreres. Dermed stoppes også deres handel med andre end spaniolerne. Resten af landet udvikles stort set ikke. Pirater og bucaneers befolker stadig større områder.

1621       Mestizer (blandet race) forbydes af Spanien at besidde offentlige embedder.

1640       Sukkerindustrien breder sig i Caribien og importen af slaver vokser.

1655       Den engelske flåde under ledelse af William Penn angriber Santo Domingo, men slås tilbage, så de sætter sig istedet på Jamaica.

1665       Den franske konge Luis XIV anerkender Saint Dominigue, den vestlige trediedel af La Española, som en fransk koloni.

1694       Frankrig besætter den nordlige del af Spanien, Catalonien.

1697       Ryswick traktaten (international aftale indgået i Holland mellem bl.a. andre England, Frankrig, Tyskland og Spanien) betyder efter krige og nye styrkeforhold omfordeling af den Nye og Den gamle Verden. Spanien opnår at få den nordlige del af Spanien, Catalonien med Barcelona besat af Frankring, tilbage.  Frankrig overtager til gengæld den vestlige del af øen Santo Domingo, det senere Haiti. Fransk styre, sprog og jura mm. indføres i kolonien Saint Dominigue. Den spansk styrede del hedder Audiencia Española de Santo Domingo. Herefter er øen splittet mellem to kolonimagter.

1742       Port-au-Prince grundlægges og bliver senere hovedstad i den franske koloni Saint Dominigue. Kolonien bliver kaldt Caribiens Juvel og er verdens mest profitgivende koloni. Der produceres især sukker og kaffe. Anvelselsen af slaver som arbejdskraft er totalt uhæmmet og slaverne udgør efterhånden 95% af befolkningen.

1757       Slaverne i Saint Dominigue gør under ledelse af Francois Mackandal oprør for at opnå deres frihed, men forgæves.

1776       13 engelske kolonier samlet på østkysten establerer sig som USA og opnår som det første land i Amerika selvstændighed. Spanien forbyder ægteskab mellem hvide og mestizer.

1789       De mange sorte slaver i kolonien Saint Dominigue (senere Haiti) inspires af Den Franske Revolution.

1791       En vodou ceremoni tænder gnisten og oprør bryder ud i kolonien Saint Dominigue (Haiti).

Dominikanske postkort

Kultur og litteratur

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Merengue - lyt til nationens puls

Merengue - lyt til nationens puls

Merengue, the dance, is said to have originated in the early 1800's. It is thought to have originated as a blend of the African Dance and the French Minuet. Since thes...

Læs mere

Bachata - dette er ikke bare blues

Bachata - dette er ikke bare blues

Bachata, or Música de Amargue/Music of Bitterness Also known as musica de guardia / soldier's music and musica baja/ lowlife. This music originally was music created by...

Læs mere

Perico Ripiao eller Merengue Tipico

Perico Ripiao eller Merengue Tipico

Perico Ripiao is one of the three types of merengue played in Dominican Republic. This is considered the typical type of merengue and the oldest still played. It origina...

Læs mere

Reggaeton - den pulserende rytme

Reggaeton - den pulserende rytme

Reggaeton in Dominican Republic became very popular very fast. The genre is Puerto Rico based but really originated in Panama (El General was one of the originals). The...

Læs mere

Merengue de calle

Merengue de calle

Merengue de calle, Mambo, Merengue Urbano or just Merengue from the Street. Whatever you call it is the newest form of Dominican music to hit the airwaves and streets al...

Læs mere

Dominican Republic cuisine

Dominican Republic cuisine

Dominican Republic cuisine is predominantly made up of a combination of Spanish, indigenous Taíno, and African influences, the first and last occurring over the last fiv...

Læs mere